Kocia Biżuteria

Temat: Całoroczne ciasto z owocami
2jajka
1/2szklanki cukru
1szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce

Są to proporcje na dużą tortownicę lub na prodiż.W przypadku dużej prostokątnej blaszki-trzeba podane ilości podwoić.

Ubić pianę z białek, dodać cukier-ubić i na końcu żółtka.Tę masę wymieszać z mąką połączoną z proszkiem,
wreszcie wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce.Można zostawić trochę ciasta i polać
nim owoce.Można posypać owoce kruszonką,albo ubić sztywną pianę z 2 białek, dodać pół szklanki cukru,
nadal ubijać i sztywną wyłożyć na owoce.Piec w temperaturze180-190st.C przez 50-60 min.

Ciasto tanie i smaczne.Można je piec wiosną z rabarbarem, a potem kolejno ze wszystkimi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami,wiśniami, śliwkami i jabłkami.Można także wyłożyć na ciasto namoczone suszone śliwki bez pestek.
Mam ten przepis od wielu lat-pochodzi z "Małego poradnika gospodyni".
Wczoraj sobie o nim przypomniałam i zrobiłam go z truskawkami.
Piekłam, w średniej tortownicy i bez niczego na wierzchu.Fotkę wkleję póżniej.Polecam.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24865



Temat: Wareniki z truskawkami gotowane na parze*

Wareniki z truskawkami gotowane na parze

-1 jajko

-0,5 l kefiru

-szczypta soli

-łyżeczka sody

-mąka(około 4 szklanek)



Wyrobić ciasto,formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką i gotować na parze przez 5 minut.

Można polać masłem lub musem truskawkowym.

Autorką przepisu jest Tania(Izbushka)
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28588


Temat: Szarlotka biszkoptowa z galaretkami
Szarlotka biszkoptowa z galaretkami




skladniki:
na ciasto:


5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 plaska lyzeczka cukru waniliowego
szczypya soli

masa:

1 galaretka cytrynowa
1 lyzeczka zelatyny
6 srednich jablek
3 lyzki rodzynek
3 lyzki cukru
2 lyzki miodu

dekoracja:
galaretka truskawkowa
bita smietana

foremka:
srednia tortownica, posmarowana margaryna i posypana bulka tarta


wykonanie:


spod - biszkopt
oddzielic zoltka i bialka.
bialka mocno schlodzic, dodac szczypte soli, ubic na sztywna piane, dodawac na przemian po 1 lyzce cukru i po 1 zoltku, na koniec dodac cukier waniliowy, make i proszek przesiac do ubitych jajek, delikatnie wymieszac. wylac do formy, piec ok 25 min - 35 min - az bedzie brazowy, w temp 180 - 200 st C.

masa:
jablka obrac, pokroic dosc drobno, wlozyc do garnka, wsypac cukier, miod i kilka lyzek wody (ok 4-5)
gotowacna malym ogniu, az jablka beda sie lekko ropadaly ( u mnie trwalo to ok 25 min)
gdy sie skoncza gotowac dodac rodzynki
galaretke zrobic zgodnie z przepisem, dodac do niej zelatyne, wlac do jablek i pomieszac dokladnie, odstawic w zimne miejsce do wystygniecia.

biszkopt nasaczyc - ja zrobilam to przy pomocy martini, wylozyc jablka na wierzch - jesli wciaz sa rzadkie, to najpierw same jablka a plyn od nich gdy bardziej zastygnie.

wsadzic do lodowki

zrobic czerwona galaretke
wylac na zastygniete jablka
odstawic

udekorowac bita smietana

pycha jest i nie zajmuje duzo czasu i przede wszystkim jest tanie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20393


Temat: Tęczowy sernik na zimno!!
Ponieważ dawno mnie nie było to czuję się zobowiązana do "wkupna".Myślę ,że dla tej okazji najlepiej nadaje się ten przepis na łatwe , tanie ,ładnie wyglądające ciasto .Może być na szczególne okazje!!!
Przygotujmy więc:
0,50 dkg sera śmietankowego(zmielonego)
3 jajka,
4 galaretki(wiśniowa,pomarańczowa,kiwi lub agrestowa,truskawkowa),
1 paczkę biszkoptów(można upiec biszkopt z 2 jajek ale nie koniecznie!!!)U nas są
w sprzedaży po 25 dkg. i tyle wystarczy.
1 puszka brzoskwiń,(odcedzić z soku)
wiórka kokosowe.

Dużą tortownicę smarujemy masłem i lekko posypujemy wiórkami.Na dno układamy ciasno biszkopty tak aby zakryć dziurki,można powkładać kawałeczki.Pokropić lekko sokiem z brzoskwiń.
Galaretki -wiśniową,truskawkową i kiwi rozpuszczamy każdą oddzielnie 1 szklanką przegotowanej gorącej wody.Przestudzić tak aby były zimne ale nie stężone.
Ser wyrobić mikserem-kiedyś dawałam żółtka ale teraz trochę się obawiam.Podzielić ser na 2 części.
Do 1 części sera wlewać powoli galaretkę wiśniową (jak rzadka masa dać na chwilkę do lodówki), wylać na biszkopty i dać tortownicę na chwilkę do lodówki do stężenia.
Do 2 części sera wlewać powoli galaretkę truskawkową i wylać do tortownicy jako drugą warstwę i do lodówki.Pamiętać należy żeby poprzednia była zastygnięta bo się zmieszają!
Na stężały ser wykładamy pokrojone brzoskwinie.
Ubiamy pianę z 3 białek na sztywno i powoli wlewamy galaretkę zieloną.
Znowu wylewamy na wierzch czyli na brzoskwinie.
Ostatnią galaretkę również rozpuścić w wodzie ale w 1,5 szlkanki wody i zimną lekko tężejącą wylać na wierzch.
Po całkowitym zastygnięciu po odpięciu klamry lekko obsypuję boki wiórkami kokosowymi.
Ciasto wygląda jak z bajki.Jest bardzo kolorowe i nie mniej smaczne.
P O L E C A M!!!!

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-05-12, 19:25[/i] ][/size]
Przepraszam ,ale nie tu powinien być ten przepis!!Za póżno to zauważyłam taka ze mnie gapa!!Jak możesz to przenieś to do "słodkości".Z góry serdecznie dziękuję.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-05-12, 19:26[/i] ][/size]
DO CARITKI !!!Przepraszam ,ale nie tu powinien być ten przepis!!Za póżno to zauważyłam taka ze mnie gapa!!Jak możesz to przenieś to do "słodkości".Z góry serdecznie dziękuję.
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=466









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed